dinsdag 24 mei 2016

Ik & Mijn Creatieve Droom!


Heb je ook een droom waarvan je hoopt dat hij ooit uit zal komen? Ik wel!!!

Sinds de middelbare school wilde ik al heel graag iets met kinderen doen! Ik paste heel veel op bij buren en familie en dat vond ik helemaal geweldig! Die droom werd steeds sterker toen ik op 27 jarige leeftijd eindelijk de kans kreeg om aan een beroepsopleiding voor leidster in de kinderopvang te beginnen! Tijdens de opleiding ontdekte ik dat vooral het creatieve aspect van de ontwikkeling bij kinderen mij erg intrigeerde. Ook in het voorlezen van mooie prentenboeken zag ik een mooie uitdaging om de creatieve fantasie van kinderen te prikkelen!

Eerst wilde ik mij richten op het schrijven van kinderboeken! Ik heb daar in de jaren na mijn opleiding zelfs een poging toe gedaan! De schriftelijke cursus die ik toen begonnen ben, heb ik nog steeds in de kast liggen met de gedachte dat dit altijd nog eens van pas gaat komen!

Sinds ik officieel in de kinderopvang werkzaam ben, is mijn droom alleen nog maar groter geworden! Het oprichten van een eigen kinderdagverblijf, waar ik helemaal mijn eigen creativiteit in kwijt kan en waar kinderen onder deskundige en professionele begeleiding hun eigen creatieve talenten tot ontwikkeling kunnen laten brengen!

Kinderen hebben van zichzelf een groot creatief denkvermogen. Ze zijn nog niet zo perfectionistisch als volwassenen. Ze werken niet volgens een voorbeeld en zijn gauw tevreden met het eindresultaat wat ze gemaakt hebben. Door dat te stimuleren leren ze hun eigen creativiteit te gebruiken en hun eigen creaties te maken!

In het digitale tijdperk waar we nu in leven, komen kinderen bijna niet meer in aanraking met creatieve materialen! De ipads en mobile telefoons winnen het van de schaar en de kwast! Knippen en plakken doen ze nu in één muisklik! Het valt niet mee om kinderen in deze tijd nog kennis te laten maken met creatieve materialen waar je zoveel  moois mee kunt maken!

Creatief bezig zijn kan ook een hele goede uitlaatklep zijn voor kinderen! Ze kunnen hun gevoel erin kwijt! Ik zie dat zelfs al in mijn werk bij peuters als ze aan het kleuren zijn met potloden of een krijtje! Soms pakt een kind bewust zwart om mee te kleuren, je weet dan direct dat een kind zich op dat moment niet gelukkig voelt! Het is voor een kind z'n zelfvertrouwen ook goed om lekker creatief bezig te zijn. Hij ziet dat hij wat presteert en is daar dan trots op. Het is zo goed om dit te stimuleren!

Ik ben al een aantal jaartjes bezig "mijn creatieve droom" te verwezenlijken en ik ben aardig op de goede weg! Ik beschik over een prachtige workshopruimte in een Brede School waarin ik verschillende activiteiten organiseer voor kinderen, tieners en ook samen met volwassenen! Volwassenen hebben een voorbeeldfunctie voor hun kinderen en mogen best een stukje verantwoording nemen voor de creatieve ontwikkeling van het jonge kind!!!
En dat is nou precies wat ik ook wil zijn, een voorbeeldfunctie voor kinderen en ook voor volwassenen die hun creativiteit graag over willen brengen aan hun kinderen!In 2015 bracht een collega mij in aanraking met het fenomeen "SCRAPPEN", waar ik nog nooit van had gehoord! Er ging een wereld voor mij open toen ik het woord scrappen in google intoetste!  Ik was meteen verkocht! Hoe leuk is het om op deze creatieve manier je foto's in een album te verwerken!  Ik begon in het wilde weg met het verzamelen van allerlei leuke scrapmaterialen die ik wilde gebruiken in mijn scrapalbums! Maar wat zijn nou eigenlijk "scrap"-materialen? Als je het op internet opzoekt zijn het gewoon oude rommeltjes, oude boeken en tijdschriften waar je knipsels uit kunt halen. Het kunnen ook lapjes stof zijn en andere afvalrestjes die je eigenlijk weg zou gooien! Zo onderhand staan mijn kasten in mijn workshopklas vol met bakken en manden met oude rotzooi!!!
Ik heb er al heel wat mee weg gescrapt, maar het raakt maar niet op! Veel te leuk spul!!!

Ik zit er al een tijdje aan te denken om maar eens een hoop van al dat oude materiaal weg te doen! Gewoon weggooien! Wat moet ik er nog mee? Ik raak dit in mijn hele leven nooit weg gescrapt!!!
Totdat ik het afgelopen weekend geïnspireerd ben geraakt door mee te doen met de "make & take" van Tineke Visser, tijdens mijn eigen georganiseerde Scrap-in' Your Life Inspiratie-weekend! Al mijn vergeten oude boeken en tijdschriften kan ik wel weer tevoorschijn halen! Daar begon Tineke haar "make & take" mee! Lekker scheuren in oude boeken! Leuke quotes en pakkende teksten die je aanspreken, dat kan zelfs recept uit een oud kookboek zijn!Toen ik er zaterdag aan wilde beginnen, dacht ik dit wordt niks! Gelukkig had ik zondag nog om toch een poging te wagen er wat van te maken! Tineke gebruikte hiervoor een planner met blanco pagina's waar zij een soort dagboek van heeft gemaakt! Dat zag er best wel leuk uit! Ik had zelf nog een blanco "This and That" album liggen, waar ik nog nooit wat mee had gedaan, dus die kon ik hier wel voor gebruiken! Eerst wat leuke gekleurde pagina's uit een boek gescheurd voor de achtergrond! Toen ik op zoek ging naar wat leuke quotes, kwam ik de ene tekst na de andere tekst over "dromen" tegen, die ik er allemaal uit heb gescheurd! Ik wist gelijk, hier moet een dromerige foto bij, die Tineke toen van mij heeft gemaakt! Voordat ik het wist had ik mijn hele project klaar! Ik heb nog nooit zo snel een scrap-project afgemaakt!  Het laatste puzzelstukje uit "mijn creatieve droom" viel op zijn plaats!!! Hier wil ik mee verder! Dit ga ik de kinderen van mijn creatieve klas ook leren, een persoonlijk creatief scrap-dagboek bijhouden!

"Ik & Mijn Scrap-ideeën-Dagboek" Dit afgelopen weekend heeft mij zo enorm geïnspireerd, dat ik wekelijks een dag uit mijn creatieve scrap-ideeën-dagboek zal plaatsen om zo ook jullie te inspireren! Misschien ben je nu zelfs al, door het lezen van mijn verhaal, een beetje geïnspireerd!!! Schaf dan ook een blanco planner aan en creëer je eigen "creatieve scrap-ideeën-dagboek"!

Mijn creatieve accu is voor nu weer flink opgeladen, dus kan ik weer nieuwe stappen zetten om "mijn creatieve droom" werkelijkheid te laten worden!!!

Er volgt nog een blogpost met een terugblik van mijn Scrap-in' Your Life Inspiratie-weekend, hier ben ik al mee bezig, dit houden jullie dus nog even tegoed! 

Ik vind het super dat je even de tijd en moeite hebt genomen om mijn verhaal te lezen! 

Tot gauw!

Een lieve creatieve groet,

Minke.


1 opmerking:

  1. Minke hij is echt super geworden!
    Het was ook een hele leuke dag! en ik kijk nu al uit naar je samenvatting van het weekend!
    groetjes miranda

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...